Blogg

STOR SORG

Det är med stor sorg som inte kan beskrivas  med ord . 

 Lundens Bellagotto Piece Of A Dream, ELZA  som skulle ha fyllt 4 år nu i slutet av oktober, Elza som skulle bli min fortsättning på mitt avelsarbete inom aussien finns inte kvar längre. 

 

Amanda som har delägt henne är förkrossad men har kämpat så länge nu . Elza fick Epilepsi , denna grymma och svåra sjukdom.

De har kämpat och kämpat , otaliga veterinärbesök , läkemedel som inte har fugerat , nya läkemedel som inte heller har fungerat.

Många krampanfall på kort tid , ja ni som har haft en hund med ep där inget fungerar längre ni vet hur det känns.

 

Idag beslöts av veterinär , Amanda, jag och Marie ,  Amandas mamma att Elza inte skulle plågas längre, man måste titta bakom sig själv o egna känslor när det gäller livskvalitetén hos sin älskade familjemedlem.

Vila i frid finaste bästa Elza, nu slipper du dina kramper och kan springa över de gröna ängarna tillsammans med din mamma Smilla!

 
 R.I.P.

                                              Lundens Bellagotto Piece Of A Dream

 

eeee 


121108499_365279161284354_3737803172507122931_n

 

 

 

 


 


Höst och väntan på löp

Regn och rusk o höst är ingen årstid för mig. Längtar till vår och sommar igen hoppas tiden går fort nu. Snart är oktober månad här och om allt stämmer så ska både Skorpan och Poddan löpa. Tyvärr kom det ett återbud på hanen jag ville låna till Poddan men har nu frågat på en annan hane som jag tycker mycket om. Hoppas på svar snart . Det enklaste är att ha egna hanar men det går ju inte att samla på sig hundar heller.

 

Idag har jag gått igenom alla intressere mail som kommit på Skorpans kull. Otroligt så många fina intresserade människor det finns.

Hoppas på att de som inte kan få en valp nu orkar hålla sig kvar och vänta till nästa år då jag kommer att ha två mas kullar. Jag är helt säker på att mina valpar kommer att få toppenfamiljer .

 

Nu väntar en spännande tid och framförallt  väntan på löpet .

 

Det är så trist med alla SKK:s utställningar som är inställda , nu sist blev MY DOG inställt med, hade hoppast på den men inget som någon rår för , hoppas den förbaskade pandemin kan gå över snart.

Vi hörs snart igen 

 

 


Det händer mycket

Hösten är här trots att det är varmt och skönt på dagarna.  Det händer en hel del nu, jag byter arbetsplats om några veckor och ska arbeta på en grundskola . Det kommer säkert att bli bra trots att jag trivs väldigt bra på Kvinnersta GY men pga få elever så anpassas arbetstiden efter det.

Hemsidan har fått nytt utseénde , och jag har fått en fin parningsannons . Det är duktiga Amanda , min sons sambo som är så duktig med att hjälpa mig med sånt. 

 

Det är stort intresse för Skorpans framtid kull , jag kommer att para henne på nästa löp  nov/dec . Nu finns det ett intresse formulär på hemsidan där ni som är intresserade ska fylla i några frågor. 

Tanken med denna kull är just stamtavlan, alltför många mas:ar har en alldeles för hög inavelsgrad vilket kan innebära en högre risk för defekter och sjukdomar. Skorpan är en frisk tjej, vi har röntgat, ögonlyst o hon är fri på diverse sjukdomar, vilka det är står i parningsannonsen.

Jag tror att Skorpan och Phil kommer att komplettera varandra väldigt väl. Temperamentet är bra på båda, Skorpan har mycket energi och Phil lite lägre. De har båda storleken inom standard , det finns lite större modell bakom dem men jag tror och hoppas att detta blir bra.

Skorpan är 40,5 cm och Phil är 41 cm.

Båda har fina vägvinnande rörlser, utmärkta bröst och bra kors. Pälsen på båda är lagom vilket jag tycker är ett bra mått. Öronen sitter på rätt plats och storleken passar in bra på deras fina huvuden. Så båda två har en exteriör enligt standarden vilket jag anser är en viktigt del i avelsarbetet. 

I denna kombination. förväntar jag mig sociala, träningsglada , lagom med "will to please"   valpar, som dessutom  kommer att ha en fin exteriör som kommer att kunna ställas ut om man har det intresset.  Vad man sen gör med sin hund spelar inte så stor roll anser jag, idag finns en hel uppsjö med olika grenar inom hundsporten.  Men nästan alla som har hört av sig har mål framför sig med sin nya MAS vilket känns väldigt bra.

Nu kan man hitta frågeformuläret och information om kullen under fliken PLANERADE KULLAR.

Finns det några frågor ni undrar över så går det bra att skriva med dem i frågeformuläret

 

Varmt välkomna med Er intresseanmälan 

Vänligen

Maritha

 

 

 

 

 

 


sommaren är slut, augusti är här

Även om vädret känns somrigt så är hösten här. Augusti är nog en av de värsta månaderna på året för mig för jag ser bara mörker o regn. På måndag är det dags att återgå till arbetet, jag kommer att byta arbetsplats nu under hösten, inte för att jag vill det utan för att arbetstid o villkor förändras . Har haft hundarna med mig och det har kännts bra, men nu blir det inte så. Men tack min käre man som går lite tidigare i pension så att mitt bekymmer löstes så fint. Nu är de hemma med honom på dagarna. 

Vi har varit ute på några utställningsträningar och inoff utställning där jag hade med Prince med fint resultat. BIR, BIG 1 han är så duktig ute med andra hundar. Jag är supernöjd med Prince , både exteriört och hans temperament. 

 

Tyvärr så har Dogge gett sig på honom nu under ett antal gånger och bitit honom rätt illa . Nu har jag i tankarna att hitta ett nytt hem till Dogge.  Jag tror han skulle må bra av att vara ensam hund med matte/husse som är aktiva . Men bara tankar än, han är så speciell den killen så  det blir svårt att hitta rätt person kanske, vi får se.

 

Vi,  Emma och jag har röntgat Alva och Norah med fin fina resultat, HD A ED 0 på båda.

De har även gjort BPH där Alva visade sina framtassar mer än vad Norah gjorde.

Men båda är skottfasta och trygga. 

 

Skorpan (MAS) ska paras i senhöst beroende på när hon löper. 

Jag har stort intresse för Skorpans kull men har bett alla hålla koll på hemsidan samt höra av sig igen . Jag ska försöka lägga in ett dokument med frågor om varför ni vill ha en MAS och vilket liv ni kan erbjuda den.

När jag sedan har läst o samlat ihop all information tar jag kontakt så planerar vi tillsammans för ett besök hos mig. Hoppas det blir bra.

Jag ser fram emot att få starta upp med aveln inom MAS, jag tycker det är viktigt att man avlar på friska och mentalt bra hundar. Just nu verkar aveln gå på högvarv och då blir det som det blir.

 

Tyvärr blev det ingen mer aussie kull för mig då Elza är sjuk. Har skrivit om det i mitt förra inlägg.

 

 

 


När fötterna slås undan

Allt är lugnt och ganska skönt på utställningsfronten. Det är förstås synd om alla klubbar o föreningar som går miste om sina intäkter. Men det är ju bara att avvakta läget. Min skolas elever har distansundervisning så nästa vecka ska jag ut och arbeta i hemsjukvården . Är inget jag ser fram emot faktiskt då jag försökt att hålla mig borta från folk o fä för att inte bli sjuk. Om jag aldrig blir det då, ja då vete sjutton.  Men jag förstår att min kompetens behövs och jag förstår behovet.

 Vi väntar på att tjejerna ska komma i löp o hoppas på att de löper samtidigt vilket de gjorde i oktober-19. Det var skönt för Douglas då han är extremt känslig i löptider. Skorpan ska paras men inte på detta löp förstås då hon är alldeles för ung. Det får vänta tills  hon blir ca 2,5 år, så i årskiftet 2020/2021 hoppas jag på min första MAS kull.

Ibland går inte planerna som man räknat med, fötterna slås undan ganska så brutalt.

Jag skulle ta min kull på Elza som är min aussie tik jag har sparat efter Dogge/Smilla. Jag hade hane klar , vi skulle ställa henne o göra exteriörbeskrivning nu i vår bara. Hon är en fantastisk liten arbetsmyra och varit lite sen i sitt arbetshuvud. Jag har därför medvetet väntat med att avla på henne så hon skulle få landa ordentligt mentalt . Det är en hund med stark vilja med mycket arbete i. Amanda som hon bor hos har arbetat otroligt mycket med henne. Amanda ger Elza en otroligt fin vardag med mycket bra träning med lite allt möjligt. Amandas mamma Marie som är en mycket seriös hundtränare med sina schäfrar har hjälpt o stöttat Amanda med träningen. Det är jag jätteglad för .

Men det som nu har hänt är att Elza haft 2 epilepsi anfall på relativt kort tid. Hon har nu påbörjat att medicinera och det verkar gå bra med den . 

Varken mamma Smilla eller Pappa Dogge är sjuka eller har syskon eller någon i "familjen" som är sjuka i EP.

Dogge har en valp i en tidigare kombination som har fått EP, men den tiken är inte alls släkt med Smilla som jag vet. Då blev det så att min sista aussie som jag skulle fortsätta med försvann ganska så plötsligt. 

Dogge ska naturligtvis inte användas mer i aveln.

Men jag känner att vilken tur jag ändå har som väntade så länge med parningen att hon faktiskt "hann" bli sjuk innan jag parade. För en valpning kan ju vara nog så stressande så den hade kunnat utösa ett anfall. Tänk sedan att jag ska vara ansvarig för kullens hälsa och det hade jag haft svårt att vara om flera i kullen hade blivit sjuka.

EP är en hemsk sjukdom, arvgången är okänd så man kan ju inte veta hur det ska bli. Men i efterhand är jag glad att jag väntade så länge som jag gjorde Elza , hon ska bli 4 år i höst.

Ibland ser jag tikar och hanar som används  i tidig ålder , men i mitt fall känns det så bra att jag väntade så länge som jag gjorde.

 

Ha en riktigt fin Påsk !

Vänligen Maritha

 


 

Skriv ett inlägg

Är du också sugen på att klottra, tipsa eller gratulera någon kan du skriva ett inlägg nedan.
Fälten "Namn" och "Meddelande" måste vara ifyllda för att skicka.

 
 
 
 
 

Den webbansvarige förbehåller sig rätten att utan förvarning ta bort inlägg som kan anses som olämpliga.