Blogginlägg

sommaren är slut, augusti är här

Även om vädret känns somrigt så är hösten här. Augusti är nog en av de värsta månaderna på året för mig för jag ser bara mörker o regn. På måndag är det dags att återgå till arbetet, jag kommer att byta arbetsplats nu under hösten, inte för att jag vill det utan för att arbetstid o villkor förändras . Har haft hundarna med mig och det har kännts bra, men nu blir det inte så. Men tack min käre man som går lite tidigare i pension så att mitt bekymmer löstes så fint. Nu är de hemma med honom på dagarna. 

Vi har varit ute på några utställningsträningar och inoff utställning där jag hade med Prince med fint resultat. BIR, BIG 1 han är så duktig ute med andra hundar. Jag är supernöjd med Prince , både exteriört och hans temperament. 

 

Tyvärr så har Dogge gett sig på honom nu under ett antal gånger och bitit honom rätt illa . Nu har jag i tankarna att hitta ett nytt hem till Dogge.  Jag tror han skulle må bra av att vara ensam hund med matte/husse som är aktiva . Men bara tankar än, han är så speciell den killen så  det blir svårt att hitta rätt person kanske, vi får se.

 

Vi,  Emma och jag har röntgat Alva och Norah med fin fina resultat, HD A ED 0 på båda.

De har även gjort BPH där Alva visade sina framtassar mer än vad Norah gjorde.

Men båda är skottfasta och trygga. 

 

Skorpan (MAS) ska paras i senhöst beroende på när hon löper. 

Jag har stort intresse för Skorpans kull men har bett alla hålla koll på hemsidan samt höra av sig igen . Jag ska försöka lägga in ett dokument med frågor om varför ni vill ha en MAS och vilket liv ni kan erbjuda den.

När jag sedan har läst o samlat ihop all information tar jag kontakt så planerar vi tillsammans för ett besök hos mig. Hoppas det blir bra.

Jag ser fram emot att få starta upp med aveln inom MAS, jag tycker det är viktigt att man avlar på friska och mentalt bra hundar. Just nu verkar aveln gå på högvarv och då blir det som det blir.

 

Tyvärr blev det ingen mer aussie kull för mig då Elza är sjuk. Har skrivit om det i mitt förra inlägg.

 

 

 


När fötterna slås undan

Allt är lugnt och ganska skönt på utställningsfronten. Det är förstås synd om alla klubbar o föreningar som går miste om sina intäkter. Men det är ju bara att avvakta läget. Min skolas elever har distansundervisning så nästa vecka ska jag ut och arbeta i hemsjukvården . Är inget jag ser fram emot faktiskt då jag försökt att hålla mig borta från folk o fä för att inte bli sjuk. Om jag aldrig blir det då, ja då vete sjutton.  Men jag förstår att min kompetens behövs och jag förstår behovet.

 Vi väntar på att tjejerna ska komma i löp o hoppas på att de löper samtidigt vilket de gjorde i oktober-19. Det var skönt för Douglas då han är extremt känslig i löptider. Skorpan ska paras men inte på detta löp förstås då hon är alldeles för ung. Det får vänta tills  hon blir ca 2,5 år, så i årskiftet 2020/2021 hoppas jag på min första MAS kull.

Ibland går inte planerna som man räknat med, fötterna slås undan ganska så brutalt.

Jag skulle ta min kull på Elza som är min aussie tik jag har sparat efter Dogge/Smilla. Jag hade hane klar , vi skulle ställa henne o göra exteriörbeskrivning nu i vår bara. Hon är en fantastisk liten arbetsmyra och varit lite sen i sitt arbetshuvud. Jag har därför medvetet väntat med att avla på henne så hon skulle få landa ordentligt mentalt . Det är en hund med stark vilja med mycket arbete i. Amanda som hon bor hos har arbetat otroligt mycket med henne. Amanda ger Elza en otroligt fin vardag med mycket bra träning med lite allt möjligt. Amandas mamma Marie som är en mycket seriös hundtränare med sina schäfrar har hjälpt o stöttat Amanda med träningen. Det är jag jätteglad för .

Men det som nu har hänt är att Elza haft 2 epilepsi anfall på relativt kort tid. Hon har nu påbörjat att medicinera och det verkar gå bra med den . 

Varken mamma Smilla eller Pappa Dogge är sjuka eller har syskon eller någon i "familjen" som är sjuka i EP.

Dogge har en valp i en tidigare kombination som har fått EP, men den tiken är inte alls släkt med Smilla som jag vet. Då blev det så att min sista aussie som jag skulle fortsätta med försvann ganska så plötsligt. 

Dogge ska naturligtvis inte användas mer i aveln.

Men jag känner att vilken tur jag ändå har som väntade så länge med parningen att hon faktiskt "hann" bli sjuk innan jag parade. För en valpning kan ju vara nog så stressande så den hade kunnat utösa ett anfall. Tänk sedan att jag ska vara ansvarig för kullens hälsa och det hade jag haft svårt att vara om flera i kullen hade blivit sjuka.

EP är en hemsk sjukdom, arvgången är okänd så man kan ju inte veta hur det ska bli. Men i efterhand är jag glad att jag väntade så länge som jag gjorde Elza , hon ska bli 4 år i höst.

Ibland ser jag tikar och hanar som används  i tidig ålder , men i mitt fall känns det så bra att jag väntade så länge som jag gjorde.

 

Ha en riktigt fin Påsk !

Vänligen Maritha

 


ny vovve i huset

Det händer saker .....

Just nu finns det 3 MAS i huset, den sista lilla killen som kom hem kallas för Prince...korven ibland.

En härlig kille som är supersocial o orädd för allt. Han kommer från Frankrike från en mindre kennel. Han är svart tre färgad och är testad för en hel del viktiga sjukdomar, han är fri på allt.

Jag ser fram emot att få visa honom i ringarna nu till våren. I helgen ska vi testa en liten inofficiell för träningen skull.

Planen var att vi skulle ha en aussie kull till sommaren men har beslutat att vi väntar med det, ev till årskiftet får det bli.

Ev så kommer det bli en Podengo kull till sommaren, inte helt bestämt än .

 


lite skryt ..

 

Lite skryt....

Vi åkte till årets höjdpunkt Stockholms mässan 2019 12 12

Det var 30 anmälda MAS,det måste vara rekord på en utställning  förutom på en special.

Jag hade inga stora förväntning men det blev verkligen storslam för oss.

Bästa Junior som slutade med BÄST I RASEN. Två nya titlar NORDISK JUNIORVINNAR och NORDISK VINNARE 2019

Det har gått fantastiskt bra för Skorpan under året, vilket jag är så glad och stolt över Hon är en fantastisk liten arbetsmyra och hänger med på allt. Till våren planerar jag att vi ska ut på tävlingsbanorna i Rallylydnad och lydnad.

Skorpan har under året gjort BPH med fint resultat och är skottfast.

Närmast väntar MY DOG i januari, då är det 19 anmälda MAS, det blir trevligt att träffa MAS-vänner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej

Oj det var längesedan jag skrev något här. Mycket har hänt både i privatlivet och i arbetslivet sedan sist jag skrev något. I huset finns numera 2 st MAS Miniature Amerikan Shepherd,  aussie fast i mindre format. Två tikar har jag köpt från USA. Skorpan som är  15 månader nu, börjar väl landa på fötterna och i huvudet. Hon har så mycket energi så det har varit svårt för mig att hantera det på rätt sätt. Är inte van med högenergi hundar. Har fått träna mycket på passivitet. Men nu har hon löpt och vi har hittat varandra bra. Vi tränar lydnad just nu, koncentration och uthållighet. Hon vill så mycket och har lite bråttom men jag har inte bråttom allt får ta sin tid.Nästa år är planen att komma ut i startklass och rally lydnad. Vi har träffat fåren en gång vilket hon gillade. Vi ska försöka komma med på en vallkurs under våren.

Skorpan är nu HD röntgad och ED rtg. Hon har HD A och ED 0.

Hon har gjort BPH med fint resultat och är skottfast, protokollet finns att läsa på hunddata.

Hon har även ställts ut med fina resultat .

 

Lillasyster heter Norah, hon är snart 6 månader och är en lugnare typ av hund, hon ska fundera lite innan och kastar inte in sig i något hon inte kan kontrollera, sååå de är alltså motsatser så det blr en utmaning att träna dem så olika.

Norah har varit på en inoff utst och blev då BIR valp.

Poddan (Podengo) har ju funnits här ett tag, blir snart 2 år. Under sommaren var hon så sjuk o låg inlagd på Kumla djursjukhus. Hon fick den svåraste biverkan av Metacam, hon blödde ur tarmen och var jättedålig. 

Troode inte hon skulle överleva det men envis och stark som hon är så slutade det bra.

 

Douglas (aussie) finns förstås kvar , men ska inte ställas förrän till sommaren.

 

Vi planerar nu för en aussiekull till våren, det är Elza som bor hos Amanda i Karlstad som ska paras.

Hane kommer jag att skriva så fort allt är klart.


Lite om valpar o annat

Jag är som jag sagt tidigare inte så flitig med att skriva på hemsidan, det är så mycket med sociala medier , fb o insta o allt vad det heter. 

Men nu kommer det ett litet inlägg i alla fall. 

Valparna har nu hunnit bli 6 v, de är alldeles så där ljuvliga som valpar är. De är modiga, tuffa o väldigt sociala. Jag brukar bjuda in både små o stora människor för lite valpgos, det är så nyttigt för dem. Nu är alla valpar fördelade till sina nya ägare och det känns s bra. Jag har en väldigt tur med att hitta fina valpköpare till alla mina valpar.Denna vecka ska vi chippa dem, och nästa blir det ögonlysning o senare vaccinering o besiktning.

En liten tjej får vara kvar hemma , hon ska heta Elza. 

 

Jag har även parat  finaste Amorina som bor hos Sabine (fodervärd), vi diskuterade lite fram o tillbaka när i tiden vi skulle para henne, vi kom fram till att eftersom de är så aktiva vår/ sommar med träningar och tävlingar så beslöt vi att para henne nu, så i slutet av januari 2017 så kommer hennes valpar.

Eftersom jag har haft bråk hemma med aussie / lagotto så behöver jag en fodervärd till ev en tik o en hane, jag vill inte sluta med lagotto då det är en härligt ras men så länge Smilla finns kvar så kommer det inte att fungera. Under tiden Amorina är här så ska Smilla bo nere hos Emma med Ipo och Zack, men när valparna har flyttat kommer hon hem igen.

Det känns väldigt tråkigt att de inte kommer överens o hundslags mål mellan tikar är nog det värsta man kan vara med om, de är så tuffa.

Hanhunden jag har använt träffade jag i Italien 2015 hemma hos en uppfödare  Fabrizio Caira , jag fick senare erbjudande att köpa honom men valde då att avstå. Men nu bor han i Sverige och kunde då använda honom. Det är en supersocial kille med ett bra arbetshuvud.

Han är brunskimmel och heter BART !

 

Ser fram emot denna kull! AMorina är en väldigt trygg mamma och tar hand om sina valpar på ett bra sätt!

 

Är ni intresserade av denna kull och vill veta mera, tveka inte utan ring eller maila mig !

 

 

 

 

 

 


 

Blogghistorik